Mejerier

Tilbage til Landbrugets Forædlingsvirksomheder

Mejerier  – Der var engang!

Fotos af mejerier som de ser ud i dag
Af Jens Møller Andersen i samarbejde med Det Grønne Museum, Gl. Estrup.

Baggrund

Jeg har i perioden 2010-2018 fotograferet bygninger, som tidligere var mejerier eller som stadig er i drift som mejerier.

Bygningerne er fotograferet, fordi jeg har været fascineret den samfundsmæssige revolution, som etableringen af alle disse mejerier var for ca. 100 år siden, og fordi de tilbageværende bygninger i dag er kulturhistoriske mindesmærker om den periode, hvor mejerierne var i drift over det ganske land og lå omtrent lige så tæt som landsbykirkerne. Desuden synes jeg, at det er spændende at kunne vise, hvor forskelligt de tilbageblevne bygninger bruges i dag.

Hvordan mejerierne er fundet og fotograferet
På Geodætisk Instituts Generalstabskort fra 1965 er der vist, hvor alle de dengang registrerede mejerier lå. Ud fra disse kort har jeg kørt rundt i landet og opsøgt de steder, hvor et mejeri er angivet. Ofte har det været nødvendigt at spørge lokale, hvor der ligger eller har ligget et mejeri, for at finde den rigtige bygning, eller måske få at vide, at mejeriet for længst er fjernet. 10-20 % af de eftersøgte mejeribygninger blev ikke fundet. Langt de fleste er formentlig fjernet.

Før fotograferingen har jeg opsøgt beboere eller brugere af bygningen for at spørge om lov til at fotografere og for at få yderligere oplysninger om mejeribygningen. Kun i to tilfælde har jeg fået at vide, at fotografering var uønsket, og jeg har derfor ikke fotograferet der.

Hvordan fotografierne er ordnet efter regioner og kommuner

For let at kunne finde frem til et bestemt mejeri er fotografierne opdelt efter den nuværende administrative opdeling af Danmark i regioner (Nordjylland, Midt, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden). Inden for den enkelte region er fotos af mejerierne samlet og angivet i alfabetisk rækkefølge for hver enkelt kommune. Som navn på det enkelte mejer er valgt navnet på den by eller landsby, som mejeriet lå i eller nær ved. Det virkelige navn, da mejeriet var i drift, var ofte mere malerisk (fx Ålykke, Enigheden, Brolykke eller Fremad), men sagde ikke meget om beliggenheden.

Jeg håber, at nogle af billederne kan være til fornøjelse eller inspiration. Vælg den region, du ønsker at se for neden.

Jens Møller Andersen

Vælg en af regionerne:

Foreløbig er mejerier i regioner  med rødt og understreget  overført    

sjælland

Redigering er startet i 2018 –

Region Syddanmark Fyn

    

 

 

Skriv et svar