Bindselsfabriken Ebeltoft, v. Johan Anton Andersen Raghner, Ebeltoft

Historie:
Kreaturudløser til brug ved brand.

Produkter:
Cementstøber J. A. A. Raghner udviklede i årene før 1. verdenskrig et kreaturudløsningsapparat. Han fik patent på apparatet i 1914. Krigen betød et afbræk i økonomien, så i 1918 kom der en forordning, så patentrettigheder, der ikke var blevet udnyttet i krigsårene, kunne forlænges med 4 år. I 1919 gik Raghner i kompagni med fiskeeksportør Hausgaard om at udnytte patentet. De rejste landet rundt for at demonstrere kreaturudløseren. Det var de lokale tømrermestre, der blev opsøgt, tømrermesteren kunne for 25 kr. få eneret på at montere bindselet i det sogn de boede i. Mange fandt bindselet interessant, men der var ikke mange, der købte rettighederne. Ca. 1921 trak Hausgaard sig ud af kompagniskabet og i 1922/23 ophørte Raghner med produktionen.
Der havde aldrig været nogen rigtig fabrik på adressen i Ebeltoft, de støbte dele til apparatet blev støbt i Randers og træarbejdet blev lavet i Tørring.
Når der aldrig for alvor kom gang i salget af kreaturudløseren, så skyldtes det nok to ting, dels at et udløsningsapparat til kreaturer, der kun kunne bruges i forbindelse med brand og ikke lette hverdagen for landmanden, nok ikke havde den store interesse og dels at i tiden efter 1. verdenskrig begyndte man at bygge nye brandsikrede staldbygninger, så de ældre stalde, som Raghner især havde udviklet sit patent til forsvandt.
Johan Anton Andersen Raghner blev født i Todbjerg, Haarup sogn d. 21. juli 1869 og døde i Ebeltoft 12. marts 1958. Han flyttede i 1901 til Års til Ebeltoft, hvor han nedsatte sig som cementstøber på Munkebakken nr. 7. Det var overvejende cementtagsten han lavede. Raghner havde udviklet sin egen tagsten med 3 bølger. Efter 2. verdenskrig blev cementtag¬sten næsten udkonkurreret af eternitplader og i 1951 blev støberiet lukket i forbindelse med 50 års jubilæet.
Følgebrev fra Sigurd Raghner, søn af Johan Anton Andersen Raghner.
Det var meningen at apparatet skulle sælges igennem lokale tømrermestre, som havde eneret i deres hjemsogn.
Model af kreaturudløseren. Konstruktionstegninger.
Fotografi af J.A.A. Raghner med kreaturudløseren
Sigurd Raghner, Vestergade 26, 8444 Balle, søn af Johan Anton Andersen Raghner.

Kilder:
Følgebrev fra Sigurd Raghner, søn af Johan Anton Andersen Raghner.

Skriv et svar