Smed Laurs Jensen Ørsted 1832-1873

Historie:
Dansk Landbrugsmuseum har 6 svingplove, hvor der indstøbt ØRSTED i muldfjælet.

Med så stort et antal plove med sammen mærke, har det været oplagt at forsøge at finde fabrikanten/personen bag. Der er to oplysninger, som kan danne grundlag for en undersøgelse, – “ØRSTED” og “Chr. Christensen, Aarhus”

Hvis vi tager Chr. Christensen først, så findes der en købmand og skibsreder i Aarhus ved navnet Chr. Christensen som 1849 opretter et jernstøberi. Der findes desværre ikke mange oplysninger om ham. Han er aktiv i flere industrier og har bl.a. et stenstøberi.

Det er nok ikke ved siden af, når vi antager, at mindst 4 af vore Ørstedplove er støbt på Chr. Christensens jernstøberi i Århus.

ØRSTED er den anden oplysning som vi får fra muldfjælene, Ørsted er en landsby i Rougsø Herred, Randers Amt. Her har vi flere oplysninger om en smed, der laver plove og harver.

Første gang vi hører om Ørstedsmeden er 1840, hvor smeden i Ørsted får et “sølvbæger á 10 Rbd. Værdie”
vi får oven i købet at vide, at “Den af Smeden i Ørsted opfundne Muldfjæl er til Efterlignelse afbenyttet ved Jernstøberiet i Aalborg”. Det har desværre ikke været muligt at følge sporet til Ålborg. Det eneste Jernstøberi der findes i Ålborg i 1840 er “De Smithske” og herfra findes hverken arkivalier eller andre oplysninger om produktion af plovgods.

Den næste oplysning vi får om Ørstedsmeden er, at han i 1843 får en opmuntring på 5 rbd. for en dobbeltplov, som han har forfærdiget og fået bedømt af Randers Amthusholdningselskab.

Næsten alle steder hvor Ørstedsmeden er omtalt, er det uden navns nævnelse. Vi får dog navnet et enkelt sted. Det kgl. danske Landhusholdningselskab meddeler, at det er villig til at overlade “Smed Lars Jacobsen [fejllæsning for Laurs Jensen] i Ørsted en skotsk Harve, for at dette nyttige Redskab kan eftergøres af ham; men man ønsker dog en Anbefaling for Hans Virksomhed”.

Den sidste oplysning, vi har om smeden i Ørsted er fra Landmandsforsamlingen i Randers 1845. I listen over udstillede redskaber står “ 1 Jernplov…. 16 rbd….. Ørsted” og ”1 Skotsk Jernharve..24 rbd….Ørsted”.

Det er ikke mange personlige oplysninger om Laurs Jensen, vi får ud af en sådan gennemgang. Det er endda lige ved, at vi ikke får hans navn frem. (Jeg har kontaktet det lokalhistoriske arkiv i Rougsø, men har endnu ikke fået noget svar). Det er ikke sikkert, der findes meget mere om denne smed i Ørsted.

Hvis vi ser på, hvor plovene har været brugt, så er der en vis spredning, som måske må tillægges Chr. Christensens mange udsalg. I flere af hans avertissementer opgives der oplagspladser flere steder både i Jylland og på Sjælland.

Der har været rejst tvivl om hvorvidt det er sandsynligt, at en plov fra Ørsted ved Randers, skulle kunne ende ved Ringsted på sjælland, men vi får oplyst at C. C. havde oplagsplads i Ringsted, hvorfra der bl.a. blev solgt plovgods (støbte plovdele). Så hvorfor ikke skulle en plov ikke være solgt på Sjælland? Plovene blev tilsyneladende spredt over en stor del af Randers Amt og Århus opland.

Hvis vi sammenholder de årstal, hvor vi har oplysninger om Ørstedsmeden, med det faktum, at Chr. Christensen først starter sit jernsstøberi 1849, så må vi regne med, at der muligvis har været brugt et andet jernstøberi først.

Produkter:
Plove. Skotske harver.

Kilder:
Randers Amts Husholdningsselskabs virke gennem 100 år s. 286, 277.
Adolph Frederik Bergsøe: ”Beretning om De Danske Landmænds Forsamling i Randers i Efteråret 1845 og om sammes Forhandlinger”, Kbh. 1845, s. 282.
Maskinlisten til den 10. Landmandsforsamling 1866 s. 28

Den 1. Landmandsforsamling i Randers 1845.
Landbohøjskolen udstiller en muldfjælsmodel på Den 10. Landmandsforsamling i 1866

Mus.nr. 389 Mrk. ØRSTED Chr. Christensen, Aarhus. Kolind sogn
Mus.nr. 390 Mrk. ØRSTED Chr. Christensen, Aarhus. Auning sogn
Mus.nr. 391 Mrk. ØRSTED Chr. Christensen, Aarhus. Bregnet sogn
Mus.nr. 392 Mrk. ØRSTED 1. Chr. Christensen, Aarhus. Egå sogn
Mus.nr. 1.1147 Mrk. ØRSTED 3. Låsby sogn
Mus.nr. 2.1146 Mrk. ØRSTED Nordrup sogn Sjælland
Mus.nr. Muldfjælsmodel fra Frederiksværk

“Fra lokalhåndværk til maskinindustri” i Gl. Estrup 1996, Årbog for Dansk Landbrugsmu¬seum og Jyllands Herregårdsmuseum
“Fra Landhåndværk til maskinindustri” i Journalen nr. 4. september 1997.
“Landbrugsmaskinindustrien i Randers amt 1800 -1970″ i Bol og By 1998:1.

Skriv et svar